Liefde, relaties, scheiding

stress, scheiding, relatiebreuk, liefdesverdriet, relatiecoach, verlatingsangst, bindingsangst, hechting, liefde, liefdescoach, zelfvertrouwen, nieuwe start

Stress in de liefde: relaties en scheiding

 

De liefde is zo mooi maar kan helaas ook pijnlijk en stressvol zijn...

 

Een scheiding of break-up kan een enorme impact hebben, ook op je zelfvertrouwen. Het zet je leven op zijn kop. Niet alleen emotioneel maar ook praktisch en financieel. Scheiden staat niet voor niets in de top drie van stressvolle life-events!  


Zoek je hulp bij het verwerken van je scheiding? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om het traject 'Sterk uit je scheiding' te bespreken. 

  

Dit coachingstraject biedt emotionele ondersteuning en past uitstekend naast bijvoorbeeld mediation. Het kan een waardevolle aanvulling zijn om weloverwogen keuzes te maken.  

 

Je krijgt ruimte voor je gevoelens, creëert een duidelijk overzicht van jouw huidige situatie en brengt in kaart waar je heen wilt. Vervolgens gaan we aan de slag met jouw nieuwe ik!  Het opbouwen van zelfvertrouwen, ontdekken van jouw dromen en mogelijkheden aangepast op jouw nieuwe situatie komen aan bod. Zo geef je je toekomst weer vorm en ga jij vol positieve energie je nieuwe start tegemoet!

 

 

Relaties: bindings-, verlatingsangst en codependentie

 

Hoe kan het dat de een zo makkelijk in een relatie rolt en blijft, en een ander er steeds weer problemen in ervaart? Veel problemen in de liefde komen voort uit bindings- en verlatingsangst. Dit heeft te maken met een bepaalde hechtingstijl die je hebt ontwikkeld. De meest voorkomende zijn angstig gehecht (verlatingsangst) of vermijdend gehecht (bindingsangst). De oorsprong is meestal dezelfde. Alleen heb je vaak als kind een bepaalde overtuiging en (coping)strategie ontwikkeld die je nu meeneemt in je relaties als volwassene en die zich anders uit: Vluchten oftewel binding vermijden of afhankelijkheid oftewel angst voor verlies. 


Gevoelens en patronen uit het verleden zitten als het ware in de weg in je huidige relaties. Als deze emoties en bijbehorend gedrag worden getriggerd door je partner of date, schiet je vaak in je oude emoties en gedrag (je reageert als het ware vanuit je innerlijke 'kind').  Het lukt je daardoor niet om een relatie in stand te houden of aan te gaan. Echte verbinding is lastig terwijl je er juist zo naar verlangt. Je begrijpt niet waar het nou aan ligt. Dit kan een leeg, gefrustreerd en onzeker gevoel geven. Je kunt aan jezelf gaan twijfelen: ben ik wel leuk genoeg, ben ik het wel waard? 

 

Bij codependentie is er sprake van ongezond pleasegedrag en aangepast gedrag waarin je je jezelf volledig wegcijfert voor de ander. Een soort verlatingsangst 2.0. Hierbij heb je nooit echt geleerd om je eigen behoeftes en grenzen te kennen én te communiceren. Dus hoe lastig is het dan voor een ander om die wel te zien? Boosheid, frustratie  afhankelijkheid en machteloosheid zijn emoties die je vaak kunt ervaren als je last hebt van codependentie. Ook kun je de neiging hebben de ander te willen redden of veranderen, kritisch te zijn en controlerend gedrag laten zien. Gelukkig blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het brein enorm flexibel en elastisch is. Dat betekent dat je o.a. door bewustwording en het aanleren van nieuw gedrag deze hechtingstijlen kunt veranderen. Hierdoor zal de relatie met jezelf en anderen verbeteren. Leren jezelf lief te hebben, je behoeftes op een volwassen manier te communiceren en je grenzen liefdevol aangeven zijn onderdelen die essentieel zijn om met je codependentie aan de slag te gaan! 

 

Zoek je hulp en begeleiding bij een van bovenstaande relatietroubles?  Wil jij ook de liefde en verbinding ervaren die je verdient? 

 

Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en doorbreek de cirkel. Alleen jij hebt de sleutel in handen om de relatie met jezelf en dus ook met anderen te verbeteren! 

 

We gaan aan de slag met jouw patronen, blinde vlekken, aangeleerd gedrag, saboteurs en het belangrijkste: het ontwikkelen van eigenwaarde en zelfliefde. Nieuwsgierig?